Un alt remediu pentru scolioza

Un alt remediu pentru scolioza

Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte), coloana vertebrala fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp coloana vertebrala poate fi si rasucita (rotata in jurul axului). In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). scoliosis-diagram
Multi oameni au un anumit grad de deviere a coloanei. De fapt, curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza este atunci cand devitia coloanei este mai mare de 10 grade. Coloana vertebrala se curbeaza de obicei in foma literei S sau C.

Scolioză idiopatică este cea mai comună formă, și în principal, aceasta afectează fetele adolescente.

3D Systems împreună cu o echipa de cercetatori Dr. James Policy – de la Univ. Stanford si Robert Jansen au dezvoltat ceea ce ei numesc Bespoke Braces, aparate corectoare (bretele) personalizate, printate in 3D, pentru copii sau adulti cu scolioza.

Scolioza idiopatică apare cel mai adesea la copiii cu varstele intre 8 si 13 ani si este o problema des intalnita, pentru aproape 7 milioane de americani dintre care 90% de sex feminin. Acesta curbura poate fi corectata mai bine cu produsele printate in 3D, uneori produsele traditionale nu pot fi atat de eficiente. Se folosesc si niste tije metalice care sunt plasate de-a lungul coloanei vertebrale pentru a vindeca.

In timp ce bretelele traditionale sunt rigide, ca o coaja de trunchi ce se extinde de la susioara la sold pentru a induce o presiune corectiva coastelor si soldurilor, acesta nu este o situatie ideala. Cei care sufera de aceasta afectiune sunt obligati sa poarte aceste bretele pentru un timp de 2-3 ani, purtate tot timpul, pana cand oasele ajung la maturitate. Bretelele asa cum va puteti imagina sunt incommode si inconfortabile care ii determina pe multi pacienti tineri sa le mai dea jos ceea ce influenteaza tratamentul pe care-l urmeaza.

Pentru tratamentul personalizat, Bespoke Brace, are un design personalizat pe diverse corpuri, pielea poate respire mai usor, este mai confortabil, mai usor, pentru fiecarui pacient bespoke-braces-scoliosis-closeup4fiind facuta personalizate dupa dimensiunile fiecaruia, iar ca si bonus, se poate alege din mai multe modele disponibile.

Procedeul este urmatorul: un prototip de bretele sunt plasate pe fiecare pacient in parte si odata ce dimensiunile se potrivesc, acesta este digitizat pentru a crea suportul in format digital. Ulterior se tipareste in 3D folosind sinterizare selectivă de tehnologie cu laser (SLS).

Mr. Policy and Mr. Jensen au testat 22 de pacienti ai spitalului de copii din Oakland iar pentru acesti pacienti a fost o schimbare radicala atat din punct de vedere al confortului cat si din punct de vedere estetic.

“Toi copiii au vrut Bespoke Brace. Am avut un model pe birou, facut la scara mai mica si o data ce copiii, au vazut-o si-au si dorit una”

– spune domnul Policy.

“Nu mai vazut niciodata ca un copil sa fie entuziasmat fata de aceste bretele. A fost uimitor ca atunci cand odata ce s-au potrivit, multi dintre ei au arata-o prietenilor lor.”

Și poate cel mai important aspect este ca acceptarea tratamentului înseamnă că acesti copii vor avea mai multe sanse de a utiliza bretelele și, prin urmare, ajuta la menținerea tratamentul lor pentru a evita interventia chirurgicala.

bespoke-braces-scoliosis-1 bespoke-braces-scoliosis-2_

Va fi nevoie de statistici pentru a convinge asiguratorii si comunitatea medicala despre valoarea acestei tehnologii, dar bunul simt, spune ca, daca tuturor copiilor le plac aparatele lor care sunt mult mai confortabile o sa obtinem o rata mai mare succes si o sa fie mai ascultatori.” – adauga Policy. Statisticile preluate din proiectul nostru pilot par sa sustina acest lucru. Bespoke Brace promite a fi un progres important pentru acesti copii.

NICIUN COMENTARIU

Lasă un răspuns