3D print în învățământ

logo-shDe la producătorul italian de imprimante 3D, Sharebot – vine o știre despre viitorul și răspândirea imprimantelor în rândul populației. Vor începe să distribuie cartea scrisă de Paolo Aliverti, Stampa 3D Stazione Futuro, editura Hoepli , 2014 Imprimantele 3D ale viitorului – , în librăriile din marile orașe ale Italiei.

Într-o epocă în care imprimantele 3D aprind imaginația și suscită curiozitatea a foarte multor oameni, de toate vârstele, cartea lui Aliverti vine pe un teren fertil, o carte dedicată informării noastre, a tuturor, despre comunitatea celor pasionați de imprimante, evoluția și tehnica de imprimare 3D.

Claudio Bonfiglioli de la Sharebot , declara pentru 3DPrint.com că: ”Ideea de a distribui cartea în biblioteci și librării a apărut deorece Sharebot consideră că astfel de locuri sunt centrul important de cultură, fiind nevoie de o carte pentru a explica cum este, ce este (adică ”cu ce se mănâncă”) imprimarea 3D într-un mod simplu și intuitiv”

Aliverti împărtășește experiența în domeniul imprimantelor 3D pornind de la idea că oricine dorește poate să ajungă un expert (un cunoscător) în domeniu, el însuși a fost un necunoscător, învățând multe de la comunitatea pasionaților de imprimante 3D, lucruri, tehnici, software pe care le oferă în mod gratuit. El însuși producător, a adus inovații în electronică, software, imprimare 3D și în scriere (cartea despre 3D apărută prin imprimarea 3D). Este fondatorul Frankenstein Garage – și al FabLabMilan.

Ideea imprimantelor 3D a apărut cu decenii în urmă , dar ea a prins cu adevărat viață abia când au apărut comunitățile interesate de 3D, formate din creatori, gânditori, hackeri și producători, ceea ce a dat ocazia unor minți creative să se desfășoare.

O altă idee interesantă este că nu contează numai ceea ce se produce în prezent, ci și felul în care gândesc, și spre ce tind producătorii în viitor. Aliverti pune în prim plan pe cel ce crează și cum e va dezvolta. Tehnologia tinde să devină din ce în ce mai accesibilă. El descrie ce impact au/ vor avea aceste peroane care produc obiectele 3D asupra societății și a lumii prin creațiile lor. Imprimarea 3 D va deveni ceva obișnuit.

Cartea oferă o mare cantitate de informații cu privire la proiectarea 3D, autorul subliniază importanța acumulării treptate de cunoștințe în domeniu, ceea ce prezintă punctul de plecare în călătoria pe care o faci în domeniul printării 3D. După ce va învăța cum să deseneze și să modeleze în 3D cel interesat va putea să treacă la etapa următoare, producerea de obiecte în 3D.zmaker_1380544451_7-1024x576

Cartea cuprinde o istorie a imprimantelor 3D și o istorie a firmei Sharebot (care va realiza cartea și o va populariza în librăriile din Italia) – firma a pornit de la un simplu garaj(atelier) ajungând în partea de top a tehnologiilor de fabricație a imprimantelor 3D.

Pe lângă misiunea declarată de a realiza imprimante accesibile tuturor, firma Sharebot este responsabilă, prin Academia Sharebot, de difuzarea și popularizarea diferitelor elemente din domeniul 3D în școli. Oferă cursuri de începători și avansați în domeniul printării 3D, dând posibilitatea celor ce studiază să aprofundeze printarea 3D. Cursurile sunt oferite atât celor care le sunt clienți, dar și altor persoane interesate (chiar dacă nu le sunt clienți).

Cartea o să fie în curând în librăriile din Italia, iar odată cu avansarea imprimării 3D vor apărea și alte cărți. Când cineva este interesat de o problemă, este bine ca primul pas să fie făcut prin cumpărarea unei cărți în domeniu. Urmează studierea și aprofundarea ei. Astfel de cărți oferă posibilitatea obținerii ghidării spre cititorului spre domenii noi, de viitor. Trecute în cărți toate aceste idei s-ar pierde. Zilnic apar tehnologii noi, oamenii învață prin metoda ”încercări- greșeli” (trial and error), informațiile, entuziasmul și rezultatele vin să umple paginile noilor cărți.

academy21