Cercetare

0 2720

Imprimanta inspirata din terminator 2

Noua tehnologie de imprimare 3D este de 100 de ori mai rapidă decât imprimantele 3D convenționale și realizează obiectele în câteva minute prin tehnologia de ridicare a lor dintr-un “bazin” de rășină.

Tehnica, care ar putea transforma imprimarea 3D, funcționează de până la 100 de ori mai rapid decât modelele actuale , producând obiecte mult mai rezistente. Aparatul arată ca produsul imaginației unui autor de SF-uri deoarece inventatorii săi au fost inspirați de T-100, robotul ucigaș din ”Terminator 2”, care se ridică și se transformă dintr-o baltă de metal topit.

Profesorul de chimie de la Universitatea Carolina de Nord și fondatorul companiei Carbon3D http://carbon3d.com/ , Joseph DeSimone a spus că a fost inspirat de scena din film. ”De ce nu am face un obiect care crește dintr-un bazin în timp real cu aproape nici o pierdere de material”?

Noua tehnică, numită producție continuă de interfață lichid (CLIP), dispune de o platformă în mișcare care ridică încet obiectele imprimate dintr-un rezervor de rășină lichid. Tehnica se combină cu impulsuri de lumină, care solidifică rășina, și oxigenul- care o împiedică să se solidifice, pentru a crea obiecte complexe 3D. Funcționează continuu, spre deosebire de imprimantele actuale care realizează obiectele prin construirea strat cu strat.

Într-o demonstrație, imprimarea CLIP a durat 7 minute pentru a produce o minge goală, o sarcină care ar fi durat 10 ore cu o imprimantă actuală.

Într-un studiu, publicat în revista Science http://www.sciencemag.org/content/347/6228/1349 , autorii descriu modul în care tehnica lor combină manipularea oxigenului și a luminii.

La baza rezervorului cu rășină lichidă se află o fereastră permeabilă cu oxigen- similar cu o lentilă de contact- ceea ce conduce la un oxigen bogat în ”zone moarte”, cu o grosime de mai puțin de 1 mm, pe fundul bazinului. Oxigenul oprește solidificarea rășinei, chiar și atunci când lumina este proiectată prin ea, ceea ce înseamnă că solidificarea are loc chiar deasupra ”zonelor moarte”. Forma precisă care se solidifică este controlată de proiecții de lumină prin fereastra permeabilă. Deoarece stratul de lichid este mereu prezent sub obiectul care se printează încet, nu mai este nevoie că o nouă rășină să curgă peste obiect, obiectul putând fi tras în sus în mod constant. Continuitatea procesului înseamnă că această tehnică produce obiecte mult mai rezistente decât cele realizate strat cu strat care sunt rezistente la o anumită presiune, dar care se sfărâmă când se aplică alte forțe din alte direcții.

Cei mai mulți au apreciat rezistența obiectelor realizate, care este mult mai impresionantă decât viteza de imprimare.

“We’ll be back” cu date despre noile imprimante care vor utiliza această tehnologie.