Modă

0 1707

Probabil că vă mai amintiți de acei adidași din copilărie cu lumini, care ne înnebuneau seara, ne simțeam mândri când luminam în spatele nostru cu fiecare pas, acei adidași care, atunci când călcai, se aprindeau niște leduri de culoare roșie.

Iată că a venit vremea ca și acest aspect vestimentar să se bucure de atenția imprimantelor 3D.

SOLS-robo-boot-3D-printing-adaptiv-1024x577
SOLS Systems , care se ocupă cu fabricarea de orteze personalizate, a dezvăluit prototipul construit dintr-un ansamblu de module, imprimanta 3d robo-boot, în cadrul Săptămânii modei de la New York, care a avut loc la evenimentul AW 15 FAST . Se numește ”ADAPTIV” și este intens, atât în termeni de design și lucrul în echipă implicat să le aducă laolaltă. Dispozitivul propus este format din nailon (elasto plastic- plastic elastic), carcasa 3d printată de Shapeways, tălpi printate 3D din nailon cu buzunare și pungi de aer, și o serie de giroscoape și senzori de presiune tipărite. Tehnologia folosită pentru a redirecționa aerul prin încălțări se realizează în funcție de mișcările și greutatea celei/ celui ce le încalță. Acest proces, numit ”Instant Adaptability” este menit să se dezvolte după ce SOLS reușește să stăpânească această tehnologie. Spre deosebire de produsele lor ortopedice sunt realizate și personalizate după pozele trimise de clienți prin ”iPad”, ADAPTIV implică un pantof personalizat pentru întreg picior și gleznă, precum și mișcările și vestimentația purtătorului. Dacă cele ce poartă acești pantofi sare, merge, fuge, aerul (sau lichidul) este redistribuit în diferite părți ale pantofului. Pentru estetică s-a apelat la Continnum Fashion, care au creat o tehnologie prin care pantofii se potrivesc cu îmbrăcămintea. Luminat de lumini cu LED-uri RGB, ADAPTIV va folosi niște camere micuțe pentru a înregistra vestimentația purtătorului pentru a asorta pantofii cu îmbrăcămintea.

Proiectul sună foarte tentant pentru modă, în termeni de confort și flexibilitate (de asortare cu îmbrăcămintea) SOLS declară că ”Instant Adaptability” va ajuta, de asemenea, sportivii să atingă performanțe mai bune. Trecerea presiunii aerului în locul ideal din pantof va reduce vătămările la extremități și îi ajută să fie mult mai agili.

SOLS va găsi un public doritor pentru încălțăminte personalizată prin orteze lor, în cele din urmă dovedindu-se dacă prin acset concept se va merge mai departe. Apoi, vor încerca să scoată ideea cum că pantofii sunt făcuți după o măsură standard. ADAPTIV va începe ca un produs utilizat de sportivii profesioniști, eventual, la un cost ridicat, dar că o versiune mai accesibilă ca preț o să fie introdusă pentru utilizatorii obișnuiți.